luni, 27 octombrie 2014

Regresul in jocul lui Liverpool, comparativ cu sezonul trecut

Articol scris inaintea meciului Liverpool-Hull

      Sezonul trecut a fost pentru Liverpool unul de exceptie, fiind la un pas de a castiga titlul dupa o pauza indelungata, insa l-au pierdut practic in partida cu Chelsea, 0-2 in etapa 36. Toata suflarea de pe Anfield a trecut cu greu peste moment, insa sperantele ca urmatorul sezon va fi unul cel putin la fel de bun, au facut ca durerea sa dispara mai repede, iar fanii s-au multumit totusi cu prezenta in UCL. Insa startul noului sezon nu a fost unul pe masura asteptarilor, iar rezultatele si mai ales jocul prestat au dezamagit. Fie ca au fost meciuri de UCL, fie ca au fost meciuri de BPL sau de cupa, Liverpool nu a mai aratat nimic din jocul prestart in sezonul precedent, de aceea vreau sa trecem in revista unele din cauzele regresului.

Politica de trasferuri
      S-a incheiat sezonul, iar dupa campionatul mondial, cel mai bun jucator al cormoranilor si in acelasi timp Gheata de aur a Europei, uruguayanul Luis Suarez a fost vandut catre Barcelona. In acel moment stiam ca totul se va schimba, Luis fiind in acel moment un jucator de neinlocuit. Totusi exista speranta ca banii intrati in conturi dupa vanzarea acestuia, plus banii primiti din drepturile TV sau alte premii din BPL, vor fi folositi pentru aducerea unor jucatori de valoare, care sa suplineasca plecarea acestuia. Personal, ma asteptam la doua, trei nume de valoare cu care Liverpool sa poata lupta pe toate fronturile, mai ales ca urmau meciurile epuizante din UCL.  S-au vehiculat numele lui Valdes, Reus, Remy, Shaqiri, Vidal sau Barkley, dar din diferite motive pe care nu mai insist, acestia nu au mai fost adusi, sau poate unii dintre ei au fost doar zvonuri de presa.
      Pana la urma Liverpool a reusit sa aduca sub comanda lui Rodgers cateva nume importante, dar nu pe masura celor la care se asteptau fanii, Lallana, Markovic, Lambert, Emre Can, Lovren, Alberto Moreno fiind numele noi in lotul lui Liverpool. Totusi, Brandan vroia un nume mare, vroia un jucator care sa faca diferenta in atac, un jucator care sa fie cu adevarat un reper ofensiv si care sa ofere multa incredere celor din jurul sau. Pana la urma cel ales de technician a fost Mario Balotelli, capriciosul atacant fiind adus cu mari sperante pe Anfield, toata lumea avand incredere ca Rodgers il va schimba in bine si va juca la adevaratul sau potential

Ce au adus noile transferuri in jocul lui Liverpool?
Dintre toti jucatorii adusi doar Moreno si Lovren mi se par cat de cat acomodati si care au dat randamentul asteptat, desi croatul a mai avut si el cate o evolutie mai slaba. In rest chiar daca nu putem spune ca au facut meciuri slabe neaparat, nici nu au impresionat vreunul din ceilalti jucatori adusi. Lallana a avut evolutii oscilante, Markovici nu a jucat prea mult ca se ne putem edifica asupra lui, desi mie personal imi place, Lambert nici el nu a fost folosit prea des, fiind preferat Balotelli in atac, Emre Can cand a jucat nu a impresionat cu nimic fiind in nota echipei. L-am lasat la urma pe Super Mario, pentru ca este jucatorul de la care s-a asteptat cel mai mult, insa din pacate italianul nu a reusit decat un gol dupa transferul de la AC Milan, ceea ce inseamna nu putin, ci foarte putin, daca tinem cont de prezente, italianul jucand in 9 meciuri, majoritatea ca titular. De ce insista Rodgers cu el pot sa inteleg, tehnicianul cormoranilor asteptand sa confirme pana la urma capriciosul atacant, in caz contrar acest transfer dorit chiar de el ar putea fi considerat un esec. Deci una din cauzele jocului mai slab din acest start de sezon, comparativ cu returul sezonului trecut, cred ca se datoreaza si transferurilor facute, care nu au adus plusul de care era nevoie dupa plecare lui Luis Suarez.

Lipsa lui Sturridge
      O alta cauza a rezultatelor nu foarte bune poate fi accidentare lui Daniel Sturridge, care lipseste mult echipei, sezonul trecut englezul facand un sezon excelent si marcand 21 de goluri in BPL.  Relatiile de joc au si ele de suferit, Sterling intelegandu-se excelent cu Sturridge, dar avand mari dificultati in a se gasi cu Balotelli, Lallana sau Lambert, cu care mai e nevoie sa lucreze pentru a se intelege perfect.  Pe langa faptul ca a fost un excelent  marcator, al doilea in BPL dupa Suarez, Sturridge a fost si un bun pasator pentru coechiperi, avand  7 assist-uri.

Tactica aleasa de Rodgers
Rodgers a demonstrat de cand este la Liverpool, dar si inainte, ca este un antrenor de calitate, un antrenor de viitor, care cu siguranta va face cariera. Acest inceput de sezon insa a fost unul dificil pentru el, plecarea lui Suarez si accidentarea lui Sturridge dandu-i mari batai de cap in alegerea primului 11 si a asezarii tactice. Singurele puncte fixe au fost pe axul central, unde Skrtel-Lovren, Gerrard-Henderson si Sterling au fost nelipsiti din echipa, in rest Rodgers a fost in continua cautare pentru gasirea 11-lui ideal si a unei asezari care sa dea un randament cat mai bun. S-a incercat , la inceput 4-3-1-2, apoi dupa accidentarea lui Sturridge, a incercat cu un singur varf, in asezarea 4-2-3-1, a mai incercat 4-3-3 si intr-un meci, sper sa nu ma insel a jucat chiar 3-4-1-2 (cred ca s-a intamplat pe parcursul meciului, obligat fiind de rezultat). Din pacate insa niciuna din aceste variante nu a dat rezultatele scontate si Rodgers continua sa caute solutii pe care sunt sigur ca intr-un final va reusi sa le gaseasca. Important este sa reuseasca acest lucru cat mai repede. Cred ca cea mai buna varianta, in situatia de fata este formula 4-2-3-1, cu Coutinho-Sterling-Lallana in linia de 3, iar in fata un atacant, care sa nu fie Mario Balotelli, asta cel putin pana italianul va deveni mai serios si va da totul pentru echipa.

Rezultatele
Rezultatele nu par foarte slabe daca ne uitam in clasament, insa 3 infrangeri dupa 8 etape este destul de mult, mai ales ca Chelsea a plecat ca din tun si are deja un avans de 9 puncte in fata cormoranilor. Nici situatia in UEFA Champions League nu este prea buna, esecul de la Basel si infrangerea cu Real Madrid, punand serios sub semnul intrebarii sansele de calificare in optimi. In acest moment, Liverpool are nevoie neaparata de victoria in partidele cu Basel pe teren propriu si in deplasarea de la Ludogorets, asta daca ne gandim ca pe Bernabeu este foarte greu de luat vreun punct.

Viitorul
Cred ca Liverpool are nevoie in acest moment de liniste si de rezultate imediate. Daca se vor lega cateva victorii cu siguranta va creste si increderea jucatorilor, apoi totul va deveni mai usor , iar rezultatele bune cu siguranta vor aparea. In campionat deja s-au legat 3 partide fara infrangere, iar o victorie astazi cu Hull cu siguranta va ajuta echipa in meciurile care urmeaza.  La Liverpool rezultatele bune dea lungul istoriei s-au datorat si daruirii din teren a jucatorilor, spiritul de sacrificiu si unitatii factorilor care compun acest nume, conducere, banca tehnica, jucatori, suporteri. In acest inceput de sezon nu am mai vazut aceste lucruri, care de exemplu in sezonul trecut au existat din plin. Totusi, sunt sigur ca Brendan Rodgers, impreuna cu jucatorii vor iesi din aceasta pasa proasta (sper ca nu sunt prea dur) si vor reintra in lupta pentru locurile fruntase, iar astazi in partida cu Hull, vor avea ocazia sa ne arate ca au trecut peste esecul cu Real Madrid si vor da dovada de caracter si valoare, obtinand victoria.

Articol scris de Perta Alexandru



LFC ROMÂNIA | Comunitatea fanilor lui Liverpool din România © 2008.