joi, 15 aprilie 2010

21 de ani de la dezastru !

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la dezastrul de la Hillsborough din 1989, unde au murit 96 suporteri ai echipei Liverpool.

15 aprilie 1989. Semifinală în Cupa Angliei disputată între Nottingham Forest și Liverpool. Locul de desfășurare, stadionul din Sheffield, stadion ce urma a fi martorul unei confruntări având ca protagoniste două dintre cele mai bune echipe englezești ale acelor ani. Meciul a creat un imensă expectativă, mai ales din partea suporterilor din Liverpool, autostrăzile ce duceau spre Sheffield fiind pline de ambuteiaje provocate de masiva deplasare a galeriei reds. Fapt ce a stat la originea unei importante agitații din partea multor suporteri ce vroiau să intre pe stadion cât mai repede.

Cu un sfert de oră înainte startul meciului peluza est de pe Hillsborough, cunoscută și ca Lapping Lane, era plină până la refuz, iar fanii Liverpool continuau să intre în acea zonă mică, cu culoare foarte înguste, cu bări de metal brut ce țineau locul balustradelor și îngrădit de plase de sârmă ce împiedicau accesul pe gazon. În tot acest timp, în părțile superioare ale tribunelor, sute de locuri libere.

Mareea umană continua să intre iar masacrul se cocea la foc lent. Opt ani înainte, într-o altă semifinală jucată între Blackburn și Wolfes, au fost suporteri care au văzut meciul cu fețele lipite de garduri. Scena se repeta, panica era reflectată în ochii oamenilor ce erau pur și simplu striviți în partea din față a peluzei, și în pofida acestui lucru, încă mai intra lume în peluza Lapping Lane.

Poliția avea însă alte preocupări. Văzând toată gloata care rămăsese la porțile stadionului și temându-se de altercații violente, șeful dispozitivului de securitate, un tip care fusese uns în funcție cu doar două săptămâni înainte, a dat ordinul ca porțile să fie deschise. O decizie fatală, urmată de un lanț întreg de alte erori. Suporterii care au încercat să părăsească peluza văzând că lucrurile încep să degenereze, au fost întorși din drum cu ajutorul bastoanelor, iar gardurile care îi separau de gazon au fost ferecate cu lacăte. Masacrul era inevitabil.

Meciul începuse, însă de minute bune, camerele de televiziune ale celor de la BBC nu filmau altceva decât peluza Lapping Lane. Un grup de suporteri au reușit să rupă una din porți și să ajungă pe terenul de joc, făcând semne disperate și încercând să avertizeze jucătorii de cele ce se întâmplau. Disperat, vâzând că jocul nu este oprit, unul dintre ei a reușit să ajung la capitanul celor de la Liverpool și să îi spună: Acolo mor oamenii noștri. Meciul a fost oprit.

Mult prea târziu însă. În momentul în care poliția a deschis porțile de acces spre gazon a fost descoperită cruda realitate. Publicul invada terenul iar în urma lui rămâneau în peluză 96 de corpuri fără viață, mare parte din ele corpuri de copii, incapabili de a rezista, morți prin asfixiere. ( Între cei decedați, un văr al actualului căpitan de la Liverpool, Steven Gerrard ).


Câteva momente de pe acel stadion !




LFC ROMÂNIA | Comunitatea fanilor lui Liverpool din România © 2008.