sâmbătă, 20 noiembrie 2010

PROFIL : Bill Shankly !

   William "Bill" Shankly a fost cel mai de seama antrenor al clubului de pe Anfield. El este considerat omul care a transformat-o pe Liverpool intr-o echipa de top a Europei. 
   S-a nascut in Scotia, la Glenbuck in 2 septembrie 1913. In 1959, dupa o infrangere a cormoranilor condusi atunci de Phil Taylor, in FA Cup, Bill a venit ca manager la Liverpool. Pe vremea venirii lui, cormoranii se aflau in liga secunda, avand un stadion urat, o baza de antrenament jalnica si multi jucatori slabi. Cum a venit, cum a luat masuri ! Si-a facut o echipa de 24 de jucatori buni, a renovat baza de antrenament (Melwood), a angajat un autobuz care sa-i aduca pe jucatori la aceeasi ora la Melwood, a pus emnul ' This is Anfield ' la intrarea in tunel, a schimbat culoarea echipamentului in rosu total, a realizat o sala de mese, iar jucatorii mancau la Melwood. In timpul sau, You'll Never Walk Alone a fost adoptat ca imn a lui Liverpool. Incetul cu incetul, echipa de pe Anfield s-a intors la 180 de grade. Odata cu semnarea unor jucatori de valoare precum Ron Yeats, Ian St. John si Gordon Milne, cormoranii au promovat in prima liga in '61-'62. In primul lor sezon din prima liga, au terminat pe locul 8, urmand ca in sezonul '63-'64, Liverpool sa castige campionatul in fata lui Manchester United. Apoi a urmat o perioada in care Liverpool a castiga Cupa UEFA, si termina in primele locuri din Anglia. La inceputul anilor '70, jucatorii importanti au fost vanduti, dar au fost adusi altii precut  Kevin Keegan, Emlyn Hughes, Steve Heighway, John Toshack si Ray Clemence. Din nou castiga Cupa UEFA, iar in 1973, echipa lui Shankly castiga din nou titlul in Anglia. Acesta era penultimul sezon ca antrenor pe Anfield al lui Bill. Shankly a avut o relatie foarte deschisa cu fanii cormoranilor. Ii chema pe acestia inainte de meci sa discute cu ei.
    La varsta de 60 de ani, mai exact la 12 iulie 1974, Bill a decis sa se retraga de la Liverpool si din fotbal, pentru a-si petrece mai mult timp cu sotia sa Ness si cu copii sai. Cand vestea retragerii s-a auzit, fanii au fost socati. Toata ziua stateau la Anfield, ba chiar muncitorii unei fabrici au decis ca isi vor demisiona de la fabrica daca Shankly pleaca. Imediat dupa Shankly a venit Bob Paisley. Bill venea la antrenamentele lui Liverpool, iar fanii il considerau "BOSS", iar lui Paisley ii spuneau doar "Bob". El si-a continuat viata de familie, mutandu-se in Liverpool, iar mereu discuta cu altii despre fotbal. 
   In dimineata zilei de 26 septembrie, Shankly a fost dus la spital dupa un atac de cord, iar la cele doua biserici din Anglia, Anglicana respectiv Catolica, se faceau slujbe pentru el. Era intr-o stare buna si parea ca se va recupera complet, cand deodata, situatia luat o intorsatura mare, si legenda de pe Anfield a murit pe 28 septembrie, la varsta de 68 de ani. In seara mortii sale, Liverpool a invins in Champions League pe Anfield, cu scorul de 7-0 pe Oulun Palloseura, iar pe stadion a fost introdus un banner pe care scria " Shankly traieste pentru totdeauna !". Sotia sa a murit in 2002, in casa in care au trait de cand era manager la Liverpool, tot dupa un atac de cord. 
   Spiritul lui Shankly ramane inca pe Anfield, iar schimbarile sale in echipa lui Hodgson de astazi se vad. El a revolutionat clubul, el l-a dus pe culmi inalte, si tot el l-a lasat pe maini bune. Shankly, iti multumit pentru tot !



LFC ROMÂNIA | Comunitatea fanilor lui Liverpool din România © 2008.