Sunt sigur că mulţi dintre voi nu ştiu prea multe detalii despre actualul antrenor al cormoranilor, Brendan Rodgers. Drept să vă spun, nici eu nu ştiu prea multe, dar m-am interesat foarte mult şi am aflat câteva lucruri interesante despre acesta, atât ca jucător, cât şi ca antrenor.
Brendan Rodgers (născut pe 26 ianuarie 1973 la Carnlough) este un fost fotbalist nord-irlandez, actual manager al lui Liverpool.
Cariera sa de fotbalist a început-o la Ballymena United, jucând ca fundaş, iar mai apoi a fost luat de Reading, însă o accidentare genetică la genunchi i-a încheiat cariera la doar 20 de ani. Cu toate acestea, a rămas la Reading ca antrenor al echipei de juniori, fiind luat mai apoi de Chelsea, tot ca antrenor al echipei de juniori. În 2006 a fost promovat, preluând rolul de antrenor al echipei de rezerve a lui Chelsea, unde a prins perioada lui Jose Mourinho, antrenor de la care a învăţat foarte multe, având totodată o relaţie foarte bună cu el. Ba chiar, după numirea lui Rodgers ca antrenor al cormoranilor, Mourinho a salutat această decizie, fiind de părere că patronii cormoranior au făcut cea mai bună alegere.
După experineţele de la echipele de juniori şi de la rezervele lui Chelsea, pe 24 noiembrie 2008, Brendan Rodgers devine antrenorul lui Watford, echipă din divizia secundă engleză, fiind pentru prima dată antrenorul principal al unei echipe cu pretenţii. Doar două victorii a obţinut în primele zece meciuri, iar în luna ianuarie a aceluiaşi an erau la retrogradare, însă situaţia s-a revitalizat, iar Watford a terminat pe locul 13. Reading l-a dorit foarte mult, după ce managerul lor a fost dat afară, însă Rodgers declara că se gândea doar la Watford, dar antrenorul nord-irlandez nu a putut refuza oferta. Mandatul său la gruparea de pe Madejski a început bine, însă rezultatele proaste au adus şi plecarea lui Brendan, care este de părere că perioada ca antrenor de la Reading i-a fost foarte benefică în cariera de antrenor, învăţând extrem de multe lucruri.
După plecarea sa de la Reading, a urmat Swansea City, echipă cu care a semnat pe 16 iulie 2010. Rodgers a avut un start foarte bun, iar rezultatele pozitive i-au adus titlul de Managerul Lunii Februarie. Parcursul bun a continuat, iar la finalul sezonului, Swansea City a ocupat primul loc care ducea în Playoff-ul Championship. A ajuns în finală, unde gruparea condusă de acesta a învins fosta formaţie a managerul nord-irlandez, Reading, cu scorul de 4-2, iar Swansea City a devenit prima echipă galeză din istorie care joacă în Premier League. După această promovare, toată lumea o vedea pe Swansea City ca principala candidată la retrogradare, însă Brendan a reuşit să formeze o echipă puternică, care a surclasat unele echipe puternice precum Arsenal, Chelsea, Manchester City sau Liverpool. Swansea a terminat sezonul pe poziţia a 11-a, iar diferite cluburi puternice îl doreau ca antrenor, printre care şi Chelsea sau Liverpool. După negocieri aprige, pe 1 iunie 2012, Brendan Rodgers a fost prezentat ca noul manager al lui Liverpool, patronul cormoranilor, John Henry, declarând că acesta reprezintă un pas important spre crearea unul club care să joace pe placul suporterilor.
Cred că cea mai interesantă parte reprezintă filosofia antrenorului cu privire la jocul echipei pe care o antrenează. Kenny Dalglish a vrut să implementeze un joc de pase la Liverpool, dar probabil că lucrurile cunoscute de el nu au fost suficiente pentru a schimba ceva la echipă. Ei bine, Swansea City a arătat cam cum trebuie practicat un joc de pase întregii lumi. Brendan Rodgers a fost lăudat de toată lumea, iar gruparea de pe Liberty Stadium este în primele zece echipe din Europa în ceea ce priveşte posesia mingii, alăturându-se unor grupări specialiste la acest lucru precum Barcelona sau Real Madrid. Arsenal este o echipă care are un joc bazat pe o posesie mare a mingii şi rapid, iar victoriile obţinute de tunari sunt de obicei năucitoare, însă ca să dai lecţii unui club precum Arsenal despre dominarea unui joc şi despre posesia mingii este ceva extraordinar (Swansea 3-2 Arsenal). Swansea era favorită la retrogradare, dar uite cum un jucător tânăr precum Joe Allen a reuşit să decidă câteva meciuri, conducând un mijloc de excepţie, bine pus la punct totodată de către Rodgers. Pase scurte, din prima, combinate cu o dorinţă fantastică de a juca, i-au adus clubului de pe Liberty Stadium foarte multe puncte. Jocul echipei din Ţara Galiilor se apropia foarte mult de cel al Barcelonei sau al Valenciei, iar acest lucru se datorează lui Brendan Rodgers, care a urmărit şi a analizat aceste echipe ani la rând. Managerul nord-irlandez a petrecut foarte mulţi ani prin Europa după încheierea carierei de jucător, pentru a analiza diferite stiluri de joc şi pentru a urmări unele echipe puternice. În sezonul care s-a încheiat, Swansea City a fost numită echipa 'Total Football'. Jocul lor nu consta doar în posesia mingii, ci şi în mişcarea jucătorilor de pe teren şi exploatarea spaţiilor lăsate libere.
Gruparea de pe Liberty Stadium era acuzată că nu avea o posesie prea mare în faţa porţii adverse, însă pasele acestora de la mijloc şi din apărare scoteau adversarul din casă, iar siguranţa jucătorilor şi lejeritatea cu care pasau, chiar şi în cele mai presante momente, erau la cel mai înalt nivel. La cele mai mici greşeli făcute de adversar, Swansea profita şi stârnea un atac greu de oprit pentru orice apărare, iar golul venea cu lejeritate. Dacă se întâmpla acest lucru cu jucătorii nu prea valoroşi sau cunoscuţi cum erau în echipa lui Rodgers, atunci imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu această filosofie aplicată la o echipă cu jucători care au o valoare cunoscută de toată lumea.
Sezonul trecut, Liverpool a fost foarte moale. Nu cred că a văzut cineva ca unii jucători precum Spearing, Henderson sau Downing să abordeze o altă poziţie după ce pasau, pentru a debusola apărarea adversă. Pasele erau la Liverpool, dar mişcarea jucătorilor era la un nivel scăzut, iar presiunea nu dărâma adversarul. De multe ori, toate acţiunile se înfundau în bandă, iar pasele continue de o parte şi de alta a terenului duceau suporterii la disperare. Jucătorii căutau cu disperare soluţionarea fazelor, dar urmau celebrele greşeli şi incompetenţa de la finalizare care ne-au costat atât de multe puncte.
De asemenea, Brendan Rodgers este un tip căruia îi place să se ocupe personal de tot ceea ce înseamnă echipă. Chiar dacă are oameni care au un anumit rol, tot el ia deciziile finale. Acest lucru s-a dovedit un adevărat succes, după ce a adus la Swansea jucători precum Sinclair, Britton, Vorm sau Sigurdsson, care au devenit rapid vedetele echipei. Cu toate acestea, academia este foarte importantă pentru Rodgers. El vrea să ştie că se poate baza oricând pe tinerii jucători, talentaţi şi cu o dorinţă de joc fantastică.
Chiar dacă majoritatea antrenorilor au o aşezare favorită, Rodgers nu pune acest lucru pe primul plan. Un joc de pase adevărat, mişcări continue ale jucătorilor, completate cu mult antrenament şi cu o execuţie perfectă reprezintă bazele filosofiei lui Brendan Rodgers. Se pare că această filosofie va reprezenta baza lui Liverpool în viitor.