sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Cine este Dalglish ca şi antrenor ?

  
    Foarte multă lume ştie cine este Kenny Dalglish ca şi jucător şi ce a reprezentat el pentru Liverpool. Majoritatea fanilor de pe Anfield îl consideră pe Kenny ca fiind cel mai bun jucător din istoria cormoranilor alături de Ian Rush. 

   Este născut la data de 4 martie 1951, semnând pentru Liverpool în 1977. A jucat pentru cormorani 515 meciuri în care a marcat 172 de goluri. Juca pe post de atacant în echipa condusă pe atunci de Bob Paisley, apoi de Joe Fagan.

   După finala Uefa Champions League din 1985, unde Liverpool a pierdut cu 1-0 în faţa lui Juventus la Heysel, acolo unde s-a întâmplat marele dezastru, Kenny Dalglish a fost numit jucător-antrenor la Liverpool, Joe Fagan, fostul antrenor, dându-şi demisia şi ieşind totodată din fotbal după acel dezastru. 

   În primul său sezon ca şi antrenor, Dalglish a câştigat titlul în Premier League şi FA Cup, învingând-o în finală pe Everton, rivala de moarte a cormoranilor. Această victorie a fost una foarte specială datorită faptului că foştii antrenori , Bob Paisley şi Joe Fagan, nu au reuşit să câştige FA Cup în şederea lor longevivă pe banca trupei de pe Anfield. După câştigarea trofeului în Premier League, Dalglish a reuşit să câştige încă de două ori titlul în sezoanele 87/88 şi 89/90. Între aceste două sezoane, Dalglish a câştigat FA Cup încăodată. 

   În 1991, Dalglish a şocat lumea fotbalului dându-şi demisia de la Liverpool, atunci când era cu echipa în topul clasamentului. Motivul demisiei sale ar fi fost problemele de sănătate, dar 8 luni mai târziu, Dalglish s-a întors pe banca celor de la Blackburn Rovers. A dus echipa de pe Ewood Park în topul clasamentului, terminând pe locul 2 în 93/94 şi câştigând Premier League un an mai târziu. Pe parcursul anilor următori a mai antrenat Newcastle şi Celtic. La Newcastle a terminat pe locul doi cu echipa în Premier League şi la Celtic a câştigat Scottish League Cup. 

   Este căsătorit şi are patru copii. A fost Director al Academiei lui Liverpool, iar acum a devenit antrenor al cormoranilor după plecarea lui Roy Hodgon de la cârma echipei. 

   După spusele patronilor, "King" Kenny Dalglish va rămâne până la finalul sezonului pe banca lui Liverpool. Prima sa provocare va fi pe Old Trafford în FA Cup, contra lui Manchester United, următorul meci fiind pe terenul lui Blackpool, iar debutul în faţa fanilor va fi unul de foc în compania lui Everton. Mult noroc, Kenny ! 

LFC ROMÂNIA | Comunitatea fanilor lui Liverpool din România © 2008.