vineri, 15 aprilie 2011

Hillsborough - locul durerii

 
   Astăzi se împlinesc 22 de ani de la dezastrul dureros de pe stadionul Hillsborough.

   Pe 15 aprilie 1989 a avut loc cel mai mare dezastru petrecut vreodată pe stadioane, la semifinala Cupei Angliei dintre Liverpool şi Nottingham Forest, meci disputat pe arena Hillsborough din Sheffield.

   Interesul enorm generat de semifinala Cupei Angliei dintre Liverpool şi Nottingham Forest a făcut ca în Sheffield să sosească foarte mulţi suporteri, dornici să vadă înfruntarea pe viu. Apelurile la radio prin care oficialităţile îndemnau ca suporterii fără bilet să rămână acasă nu au avut niciun efect. Chiar dacă peluza era deja arhiplină, aproximativ 5.000 de suporteri încercau să intre pe stadion. În minutul şase al partidei, poliţia a deschis porţile şi, din cauza busculadei create, 96 de persoane au murit strivite.

   În urma acestui dezastru a fost întocmit raportul "Taylor", care stipula măsuri draconice pentru îmbunătăţirea securităţii pe stadioanele din Anglia. Cu sprijin financiar din partea statului, cluburile au fost obligate să îşi renoveze arenele. Raportul "Taylor" prevedea ca acestea să aibă doar locuri pe scaune, să fie desfiinţate gardurile de protecţie şi să fie montate camere de luat vederi. De asemenea, era obligatoriu ca, pentru îndrumarea spectatorilor, în tribune să se afle un anumit număr de stewarzi.

   Căpitanul lui Liverpool, Steven Gerrard, este personal marcat de acele evenimente, el pierzându-şi un văr primar în aglomeraţia care a sufocat atâţia oameni.

      "Hillsbourough este o rană care nu se va închide niciodată. Oamenii aceia au murit pentru că iubeau fotbalul şi consider că suporterii noştri merită atâta respect încât să fie lăsaţi să-i omagieze pe cei decedaţi atunci. Oricum, eu v-o spun foarte clar. NU voi intra pe teren pe data de 15 aprilie, e o zi de doliu pentru întreaga noastră naţiune", a declarat Gerrard.

   Iată câteva imagini dureroase din perioada dezastrului: 


LFC ROMÂNIA | Comunitatea fanilor lui Liverpool din România © 2008.