sâmbătă, 14 aprilie 2012

FA CUP - Liverpool v Everton


   Rivalitatea fioroasă dintre Liverpool şi Everton nu a încetat, nu încetează şi nu va înceta niciodată. Cele două echipe din acelaşi oraş se luptă astăzi pe Wembley, pentru a stabili prima finalistă FA Cup, din sezonul 2011-2012.

   Uitându-ne puţin la parcursul celor două echipe de până acum, putem afirma că drumul lung strâbătut de cele două rivale a meritat, pentru că suporterii fotbalului britanic vor avea parte de un meci de-a dreptul incendiar.

   Liverpool şi-a început campania FA Cup printr-o victorie în faţa mult mai modestei Oldham Athletic (5-1). A urmat derby-ul cu Manchester United, încheiat cu victoria cormoranilor (2-1), după golul marcat de Kuyt în minutul 88, care a anulat o posibilă rejucare pe Old Trafford. După triumful din faţa diavolilor roşii, Brighton & Hove Albion a fost următoarea victimă a cormoranilor, care s-au impus printr-un festival de goluri (6-1). În urma acestei descătuşări, cormoranii au avut parte de un duel cu Stoke City, trecând şi de aceştia cu scorul de 2-1, iar calificarea în semifinale a fost întâmpinată cu fast.

   Everton şi-a început drumul către Wembley printr-o victorie în faţa necunoscutei Tamworth (2-0), urmată de un triumf în faţa lui Fulham (2-1). Blackpool a fost următoarea victimă a caramelelor, trupa lui Holloway fiind învinsă cu scorul de 2-0. A urmat confruntarea mult mai grea cu Sunderland. Pe Goodison Park a fost egal, 1-1, iar acest duel a avut nevoie de o rejucare, care a avut loc pe Stadium of Light din Sunderland, acolo unde trupa antrenată de David Moyes s-a impus cu scorul de 2-0, ajungând în semifinalele FA Cup.

   Ultima întâlnire dintre cele două echipe a avut loc pe 13 martie 2012, atunci când hat-trick-ul lui Steven Gerrard a adus victoria cormoranilor în faţa marei rivale. Întâlnirea de astăzi va fi a 218-a în toate competiţiile dintre cele două echipe, iar o statistică interesantă spune că nici un meci din cupă dintre cele două rivale nu a ajuns vreodată la penalty-uri.

   În ceea ce priveşte situaţia jucătorilor, Kenny Dalglish are câteva mici probleme. Suspendările lui Reina şi Doni îl propulsează automat în primul 11 pe Brad Jones, omul pe care se pune o presiune extraordinară. Jucătorii odihniţi în partida cu Blackburn vor reveni cu siguranţă în primul 11, dar Charlie Adam şi Lucas Leiva nu vor putea juca în această partidă datorită accidentărilor suferite. Revenirea lui Glen Johnson din partida cu Rovers este benefică pentru Liverpool, care se află într-o situaţie dificilă în campionat, cupa fiind singurul trofeu care mai poate fi câştigat în acest sezon.

   De partea cealaltă, David Moyes nu se poate baza pe serviciile lui Jack Rodwell, aflat în plin proces de recuperare după accidentarea suferită. Steven Pienaar nu are voie să joace în acest meci, datorită faptului că a evoluat deja în acestă competiţie în timpul acestui sezon, purtând tricoul lui Tottenham Hotspur.

   Partida de astăzi va începe de la ora 14:30, fiind transmisă în România de DigiSport 1.

   Mult timp a trecut de când fanii cormoranilor nu au avut parte de un asemenea derby încins, mai ales pe Wembley. Londra va fi sub cod roşu astăzi, când suporteri îmbrăcaţi în albastru şi în roşu vor ateriza în capitala Angliei. Rivalitatea celor două echipe nu poate fi pusă la îndoială, iar spectacolul fotbalistic va fi prezent pe gazonul celui mai mare stadion din regat. Sperăm totuşi ca la finalul acestui Merseyside Derby, Liverpool să iasă învingătoare, victorie ce ar putea-o trimite în finala FA Cup, acolo unde vor putea juca împotriva lui Chelsea Londra sau Tottenham Hotspur. Avem încredere în Dalglish şi în băieţi, iar victoria nu trebuie să ne scape.

LFC ROMÂNIA | Comunitatea fanilor lui Liverpool din România © 2008.